Naucnici pretpostavljaju da su covekove aktivnosti najverovatnije uzrok globalnog zagrevanja. OK, ako smo sami odgovorni za to, da li bismo mogli nesto da ucinimo da se zagrevanje zaustavi? Evo par predloga, koje su predlozili naucnici, sta se moze uraditi da se spreci dalje globalno zagrevanje.

    Paralelno sa opstim nastojanjima da se smanji oslobadjanje gasova koji izazivaju efekat staklene baste, mnogi naucnici misle da bi to bilo moguce postavljanjem neke vrste kosmickog suncobrana.

    Dobitnik Nobelove nagrade za hemiju, Pol Krutzen, predlozio je da se nekoliko miliona tona sumpora prebaci u gornje slojeve atmosfere sto bi, kako on procenjuje, 1 % sunčeve svetlosti vracalo natrag u svemir i tako smanjilo zagrevanje. Nezgodna strana te ideje je mogućnost pojave kiselih kisa.

    Americki astronom Rodzer Ejndzel predlaze lansiranje miliona malih, lakih zastora od providnog filma, precnika oko pola metra i teskih oko jedan gram. Parkirani u takozvanoj L-1 orbiti, ovi zastori smanjili bi zagrevanje za oko 2%. Lansiranje bi se obavljalo specijalnim elektromagnetnim lanserima, svakih 5 minuta, tokom deset godina.

    Astronom Kertis Strak, predlaze koriscenje prasine, koje na Mesecu ima u neogranicenim kolicinama, za stvaranje duguljastog oblaka. Zaklanjajuci Sunce nekoliko sati mesecno, taj oblak bi smanjio osuncanost Zemlje za više od 1%.

    Na zalost, ove i druge metode kostale bi na bilione dolara. Ali, sta je to u poredjenju sa vrednoscu zivota na Zemlji..... ??? Da li je vrema da preuzmemo odgovornost za sopstvene postupke i pocnemo da ispravljamo stvari, dok jos uvek nije kasno, i dok jos uvek ima sta da se sacuva??????