[ Generalna ] 13 Januar, 2009 23:49

   

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

    Već hiljadama godina ljudi nanose patnju zivotinjama. Zivotinje se takodje i danas zrtvuju    na milione za prehrambenu industriju. Varvarski eksperimenti na zivotinjama  cak se finansiraju ili tolerisu. Zivotinje se love i zatvaraju i skoro da nemaju prostora i hrane da  prezive... Sta bi izmucena  stvorenja nama rekla? Ko moze nama iskazati sve patnje zivotinja ?

 

    Trenutna pravna zastita zivotinja u Srbiji je oskudna i neprimerena. Dakle, postoje odredjeni pravni propisi koji “stite” zivotinje, ali ti propisi ne definisu dobrobit zivotinja, zlostavljanje zivotinja, ne obuhvataju sve zivotinjske vrste, nisu precizno formulisani. Propisi koji “stite” zivotinje se ne sprovode, pa javnost i ne zna za njih.

 

    Prihvatam cinjenicu da se domace zivotinje gaje u cilju zadovoljavanja osnovnih zivotnih potreba coveka i drugih zivotinja, ali buduci da ove zivotinje u potpunosti zavise od covekove brige i nege, smatramo da gajenje zivotinja za ishranu mora biti takvo da se izbegne bol, patnja i stres! Domacim zivotinjama neophodno je obezbediti zadovoljenje osnovnih potreba, u skladu sa njihovom vrstom.

 

  U grupu oglednih zivotinja ne spadaju samo misevi, pacovi i zamorci, vec prakticno sve zivotinjeod jednocelijskih do primata. Naucna saznanja nedvosmisleno ukazuju da je vecina zivotinja, koje se koriste u ogledima - od glavonozaca do sisara, osetljiva na bol, patnju i stres.

 

Ovo saznanje moralno obavezuje coveka da ogranici koriscenje ovih zivotinja tako sto ce ih koristi samo ukoliko postoje realne sanse da će to unaprediti njegovo znanje ili dati opste korisne rezultate za dobrobit coveka i drugih zivotinja, sa krajnjim ciljem - da se koriscenje oglednih zivotinja zameni alternativnim metodama!

 

Potrebno je razvijati i primenjivati postupke koji bi zamenili, smanjili i usavrsli oglede na životinjama - 3R pravilo!!!

 

3R pravilo postavili su engleski naucnici Rasel i Barc 1959. godine da bi slikovito prikazali tri osnovne komponente pojma alternativa in vivo ogledima. Prva komponenta je zamena (Replacement), i to zamena zivotinja onima koje se nalaze na nizoj filogenetskoj lestvici ili koriscenje neanimalnih modela. Drugi aspekt je smanjenje (Reduction) broja zvotinja u eksperimentu. Treca komponenta podrazumeva usavrsavanje (Refinement) eksperimentalne procedure kako bi se umanjila patnja i smanjio broj oglednih zivotinja. Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4
[ Generalna ] 13 Januar, 2009 01:39


     Problem plasticnih kesa je u Srbiji nastao pocetkom devedesetih godina, kada je celokupan sistem usao u proces tranzicije. Potrosacki stil zivota uveo je pojam besplatnih plasticnih kesa. Ubrzo potom, problem je nekontrolisano rastao. Poslednjih dvadeset godina, drzava nije ucinila gotovo nista da utice na smanjenje prometa plasticnih kesa, koje se u prirodi razlazu vise stotina godina.

    Probleme koje treba resiti:
1) Problem plasticnih kesa raste svake godine
2) Plasticne kese se razgradjuju stotinama godina
3) Srbija nema zakon o kontroli prometa i standardima za plasticne kese
4) Srbija reciklira vrlo mali deo sopstvenog otpada
5) Gradjani ne znaju dovoljno o posledicama koje plasticne kese uzrokuju

     Zamislite Srbiju oslobodjenu od otpada plasticnih kesa. Postoji sansa da Srbija postane prva u regionu koja bi se zalozila za resavanje tog globalnog problema covecanstva; pravo na to imaju svi gradjani, a to pravo je zapisano u Ustavu republike. Zamislite Srbiju osiscenu od smeca, deponija - i postanite deo inicijative da se resavanje brojnih problema zapocne sistematskim resavanjem makar jednog u nizu problema.

    Sta bi trebalo uciniti:
1) Ukazivanje na problem plasticnih kesa siroj javnosti u Srbiji.
2) Donosenje zakona u skupstini koji predvidja kontrolu nad prometom i postepeno ukidanje i     racionalizaciju plasticnih kesa.
3) Edukaciju gradjana i smanjenje prometa i potrosnje plasticnih kesa