[ Generalna ] 14 Januar, 2009 00:44

 

Do zagadjivanja dolazi kada se stetne materije oslobode u okolinu u tolikim kolicinama da ugrozavaju ljude, zivotinje, biljke i njihova stanista. Kontrola zagadjivanja je najveći problem s kojim je suocen savremeni svet. Ogromna podrucja mogu za kratko vreme postati nepodesna za zivot, a mnoge biljke i zivotinje mogu zauvek isceznuti. Javno mnjenje danas vrsi pritisak na vlade i industriju da se bore protiv zagadjivanja.

Dimovi i izduvni gasovi

Izduvne cevi automobila i fabrike ispustaju produkte sagorevanja- otpadne gasove u vazduh. Neki od ovih gasova se mesaju sa oblacima proizvodeci kisele kise koje ubijaju biljke. Ugljen-dioksid zadrzava toplotu koju bi zemlje vratila u vasionu i moze dovesti do globalnog otopljavanja. Za druge gasove, jedinjenja ugljenika sa halogenim elementima, nazvana CFC smatra se da ostecuju ozonski omotac - gasnu barijeru koja zaustavlja stetno zracenje sunca. Buka takodje moze biti oblik zagadjivanja, jer saobracajna i avionska buka narusavaju kvalitet zivota.

Gomilanje smeca

Smece sa proizvodi u ogromnim kolicinama i na svetu ima sve manje mesta za njegovo odlaganje. Reciklaza (prerada i ponovno koriscenje) stakla, papira i drugih odpadaka smanjuje potrebu za njihovim gomilanjem. Radioaktivni otpaci proizvedeni u nuklearnim elektranama ostaju opasni hiljadama godina.

Mrtve reke

Industrijski otpad izbacen u reke može unistiti celokupan njihov svet. Vestacka djubriva izazivaju prekomeran rast algi koje trose kiseonik iz vode, ubijajuci tako ribe i vodene biljke. Medjunarodnim dogovorima zacrtano je da sve zemlje treba da prestanu odlaganje otpadaka u more i smanje zagadjivanje reka i jezera.

[ Generalna ] 14 Januar, 2009 00:08

 

    Voda je zivotna sredina u kojoj je nastao zivot i bez ciste i zdrave vode nema zivota. Vecina reka, narocito u razvijenim zemljama sveta, postale su kanali otpadnih voda. Industrijske i komunalne otpadne vode prevazisle su kapacitete vodenih tokova, pa voda nije u stanju da te otpadne materije razgradi. Velike reke u Evropi nose tone stetnih supstanci (npr. soli teskih matala: zive, olova, kadmijuma, te celuloznu pulpu, ulja, deterdzente i dr.), pa se ne mogu koristiti za pice i rekreaciju. Necistoce u vodi se razgradjuju pomocu razgradjivaca. Medjutim, ako su ti procesi neprirodni i voda opterecena velikim kolicinama stetnih supstanci, potreban je dovod rastvorenog kiseonika radi povecanih oksidacionih procesa.

    Zbog toga se smanjuje kolicina kiseonika potrebnog zivim bicima (biljke, ribe i dr.). U krajnjem slucaju, nedostatak kiseonika dovodi do uginuca zivih bica u vodi i takva voda postaje mrtva. U takvoj vodi mogu ziveti samo anaerobne bakterije, koje mogu ziveti bez kiseonika.

    Prema procenama, u mora i okeane godisnje se ispusti oko 6 miliona tona nafte i njenih derivata, 200.000 tona olovnih spojeva, 5.000 tona zive i ogromne kolicine pesticida. Osim toga, znatne kolicine nafte i njenih derivata dospevaju u mora i okeane kao posledica udesa tankera i kvarova na naftnim platformama. Voda je nezamenljiva u velikom broju tehnoloskih postupaka.

     Poznati su podaci o potrošnji tehnoloske vode po jedinici proizvoda u nekim granama industrije. Ako se u vodene tokove ispustaju fosfati i nitrati iz vestackih djubriva, deterdzenti iz domacinstava i hemijske industrije te filtrat iz deponija otpada, tada te materije potpomazu rast vodenih algi, koje imaju izraženu potrebu za kiseonikom. Time se voda još više osiromasuje sa kiseonikom. Uginucem i truljenjem tih algi trose se i poslednje zalihe kiseonika u vodi, sto dovodi do gasenja zivota.